Instagram følgere: Tjek falske følgere

Et af de vigtigste punkter ved en succesfuld influencer-marketing kampagne er at udvælge de rigtige indholdsskabere. Instagram følgere spiller en rolle når man udvælger samarbejdspartnere. Men hvordan spotter man lige de falske følgere i blandt influencers? Desværre har influencerens “job tittel” en stærk tiltrækningskraft der har ført til en intense konkurrence på området, der gør at du ikke kan vælge indholdsskabere blindt – du betaler måske for store tal, men slutresultatet kan blive knap så godt. Derfor bør du være opmærksom på faresignalerne og ikke samarbejde med influencer, du er i tvivl om!

Her er nogle af de mest almindelige teknikker influencers bruger til at vækste deres Instagram-konti samt tips til hvordan man spotter dem. 👇🏼

Mest efterspurgte problematik: Falske følgere 

At købe sig til følgere på Instagram, er et af de mest almindelige problematikker marketingfolk står overfor. Det er en ret enkel og overkommelig måde at skaler din konto på: Googles første søgeresultat tilbyder 1.000 følgere for $ 12,99, men med mere dybdegående søgning kan du også finde bedre tilbud.

Derudover opsøger disse udbydere aktivt influencers, for et potentiel salg: I en undersøgelse, som vi udførte i Estland, indrømmede 35 lokale indholdsskabere – næsten 20 % af de responderende – at de var blevet tilbudt at købe følgere.

Heldigvis er købte følgere relativt nemme at identificere. Her er fire måder, som kan hjælpe dig med identificere:

1. Engagement rate

Det første du bør se på er indholdsskabere engagement rate,  der viser hvor mange af deres følgere der aktivt synes godt om, kommenterer, deler og gemmer deres opslag.

Det er værd at huske, efterhånden som antallet af følgere stiger, har antallet af engagement raten en tendens til at falde – det er helt naturligt og indikerer ikke nødvendigvis køb af følgere.

Ifølge vores influencers på Promoty platformen i Danmark, ser den gennemsnitlige engagement rate således:

Instagram Følgere Tjek falske følgere

Derudover kan du tjekke antallet af visninger af video opslagene– hvis det er meget lavt i forhold til antallet af følgere, er det også alarmerende.

2. Kvaliteten samt oprigtigheden af følgerne

Ser du at  indholdsskaberens engagement rate er væsentligt lavere end gennemsnittet, kan du åbne listen over deres følgere og se, om de er rigtige følgere. Ser du mange profiler iblandt influencerens følgere, uden et profilbillede samt få opslag, eller består brugernavnene  af tal og symboler, er det et tegn på at vedkommen har falske følgere!

Den nemmeste måde at tjekke følgernes oprindelighed, er at bruge en influencer marketing platform: i Promoty kan du for eksempel se fordelingen af influencers følgere efter køn, alder, land, by, troværdighed mm. Da dataene kommer direkte fra Instagram, kan indholdsskaberen ikke ændre i det.

Instagram Følgere Tjek falske følgere
Instagram Følgere Tjek falske følgere

En anden mulighed er at bede indholdsskaberen om et skærmbillede af deres følgeres demografi på Instagram, inden samarbejdet påbegyndes.

⚠️ Instagram er en global platform, så næsten alle brugere har både lokale og udenlandske følgere – derfor skal det siges udenlandske profiler ikke altid indikere at de er falske følgere.

3. Ændringer i antallet af følgere over tid

Hvis du har mistanke om, at en  influencer har øget antallet af følgere på en mistænksom måde, kan du tjekke dette med platformer der viser ændringen i antallet over tid: på Promoty har vi en funktion der viser en graf over ændringerne i følger antallet over en periode.

Når det kommer til at vækste en Instagram-konto, er det almindeligt at få flere følgere på den ene dag, færre følgere den anden og endda miste nogle på den tredje.

Hvis du ser at en influencers følgerantal er steget i tusindvis, eller blot i mistænkeligt runde tal, under en kort periode, kan du være helt sikker på, at der er tale om købte følgere! Der kan selvfølgelig også være undtagelser– for eksempel kan giveaways, medieomtale eller samarbejde med større indholdsskabere og brands føre til en usædvanlig stigning i antallet af følgere.

Instagram Følgere Tjek falske følgere

4. Sund fornuft

Hvis du kommer i  tvivl, er det værd at tage et kig på profilens  tidligere opslag. Gode billeder garanterer ikke altid et højt engagement rate samt  aktivitet fra følgere, og omvendt – selv en konto med billeder i lav kvalitet, men med rigtig gode billedtekst, kan blive meget populær på Instagram!

Samtidig, er konkurrencen på de sociale medier intens: At vækste dit følgerskare, organisk, kræver karakteristisk, engagerende indhold og konsekvente billede opslag. Derfor er det værd at tænke kritisk over om antallet af følgere, sammenlignet med værdien af indholdet, stemmer overens med hinanden  – og hvis ikke, hvordan har han/hun så fået så mange følgere?

Der skal dog siges, at selvom en profils opslag er fyldt med “værdiløse” opslag, men til gengæld har en del der følgere dem,  refererer ikke direkte til købte følgere. Men spørg dig selv i stedet om du derimod, som marketingmedarbejder, ville samarbejde med en influencer hvis tidligere opslag, du ikke har kunne se meget værdi i?

Find influencers in your niche

Automatisering og follow/unfollow metode

En anden metode for hurtigt at opnå flere følgere, er at benytte “follow-unfollow” eller “follow-for-follow” metoden, hvilket betyder at vedkommende følger en masse profiler på en relativ kort tid, med forventning om at de følger dig tilbage.

Der findes en del Facebook-grupper hvor medlemmer kan finde profiler, for at følge hinanden. Det er også muligt at automatisere processen med eksterne værktøjer og platforme. Det vil sige at din konto automatisk følger et hvis antal nye brugere hver dag. Efter noget tid vil disse profiler blive unfollowed for at holde profilen “ren”.

Instagram tolererer selvfølgelig ikke sådanne værktøjer: Hvis kantoorautomatisering opdages, er der stor risiko for at lukke profilen eller pålægge midlertidige begrænsninger.

De vigtigste punkter for at spotte en falsk profil.

 • Antallet af profiler kontoen følger, er meget mindre end antallet af følgere profilen har
 • Profilen følger et meget stort antal (1000+) personer
 • Størstedelen af mængden følgerne  “tilfældige” udenlandske konti
 • Få til ingen billedeopslag

Buying likes and comments

Da en lav engagement rate er et af de vigtigste indikator for at opdage købte følgere, bliver likes og kommentarer nogle gange købt for at fylde hullet. 

Den nemmeste måde at identificere dette på er, at se på influencerens seneste opslag og vurdere kvaliteten af disse kommentar: kommer de fra deres følgere, der oprigtigt sympatiserer med indholdsskaberen, eller rettere tilfældige kommentarer i stil med “Cool post, check mit indhold” m.m. Du kan også tage et kig på brugere, der har liket opslaget.

Derudover kan du se om der er  ændringer i antallet af likes og kommentarer på tværs af de forskellige opslag: Hvis et opslag har tusindvis af likes og et andet kun få, er det et mistænkelig adfærd som du bør have i overvejelse.

⚠️ Obs. vær opmærksom på at konkurrencer også giver et højere engagement. Indlægget kan også være annonce støttet (vises i feeds som et sponsoreret indlæg) for at nå ud til flere mennesker og indikere derfor ikke at vedkommende har købt sig til disse.

Lad os analysere instagram profiler

Lad os se på ovenstående vejledning i teoretisk udførelse. Vi starter med at se på to iinfluencer profiler på Promoty.

 • Et eksempel på en influencer, du ikke bør stole på, efter førstehåndsindtryk   
Instagram Følgere Tjek falske følgere

Hvad indikere, at  influencers følgere ikke alle er autentiske? 

 • Lav engagement rate: antallet af hendes følgere er 4302, men antallet af gennemsnitlige likes er kun 142
 • 11,21% af følgernes geografiske placering, er ukendte
 • Det gennemsnitlige antal kommentarer er 21, men når vi kigger på hendes Instagram-profil, ser vi, at de fleste billeder ikke har nogen kommentarer. Det høje gennemsnitlige antal kommentarer skyldes et vellykket giveaway-indlæg med næsten 400 kommentarer
 • Hun følger næsten 6500 konti, men har kun 4300 følgere selv – hvilket kunne henvise til “Follow-to-follow” metoden.  

 

 • Et eksempel på en influencer, du kan stole på, efter førstehåndsindtrykket  
Instagram Følgere Tjek falske følgere

Hvorfor kan man stole på denne influencer? 

Den gennemsnitlige engagement rate – 5,30 % – matcher antallet af følgere – 11163

 • Hun er en influencer i Estland, vi kan hermed se at 94,24 % af hendes følgere også er fra Estland
 • Det gennemsnitlige antal kommentarer er 48, hvilket er ret højt, men da hun er en større influencer og når vi åbner hendes profil, ser vi at det høje antal skyldes hendes regelmæssige giveaways.

Opdagelse af falske følgere på Promoty 

Da alle Instagram brugere kan oprette en profil på Promoty, er der derfor sandsynligt at du kan støde på enkelte profiler der har vækstet deres følgerskare på en uærligt måde. 

Til gengæld er vi gode til at spotte disse profiler, da Promoty-algoritmen kan til en hvis grad identificere indholdsskabere med mistænkelige følger. Vi tager advarsler om indholdsskabere, der måske har købt følgere, meget alvorlige, og vi har manuelt markeret dem i overensstemmelse hermed.

Vi har derfor skabt Promoty influencer discovery, hvor du har muligheden for at søge iblandt globale samt lokale influencer, filtrer i niche samt se deres detaljeret statistikker. Her kan du nu gennemgå alle profiler du er interesseret i, se deres følgers geografiske placering, demografi samt se analysen af væksten i indholds skabernes følgere over tid og finde usædvanlige mønstre herigennem. 

Du kan læse mere om vores Influencer discovery 

Hvis du har spørgsmål til de udvalgte indholdsskabere eller til platformen, er du velkommen til at kontakte os – vi snakker gerne med dig!

14 + 5 =

mere om emnet